Historik

nu

Efter 14 år med Kock & Vin så kändes det som att vi hade kommit så långt vi kunde komma inom formatet klassisk inramning av modern västsvensk gastronomi. Vi har alltid känt oss lite rebelliska och varit stolta över att våga gå egna vägar. Någonstans blir det ju så att om man fortsätter att göra samma sak imorgon som idag så stannar utvecklingen av och snart så är man inte längre den som följs utan den som följer.


Så föds Koka. En modern restaurang skapad efter våra gästers olika behov.  En strävan efter att skapa en unik matupplevelse i en unik matsal med perfekt samklang mellan dryck, service och våra gäster. Vissa dagar vill man sitta en hel kväll medan andra är det skönt att bara kunna komma in för en snabbare middag utan att för den sakens skull tumma på kvalitén.


Gastronomiskt så kommer vi sträva efter att renodla det vi redan arbetar med, Modern västsvensk gastronomi. Vi kommer dock att sänka våra priser och minska menystorlekarna för att mer anpassa oss efter våra gästers önskemål.


Välkomna till Koka

Kock & Vin öppnades i november 2000 av Björn Persson.
Restauranglokalen var ursprungligen delad i två där hälften var vinbar och andra halvan bistro med tydliga franska influenser. 2006 köptes källaren som fram till dess varit ett kafé. Då påbörjades starten av det som blev Kock & Vin. Ett antal strategiska beslut togs och vi valde att renovera hela restaurangen samt att bygga om köket. Med ny köksstab och vässade ambitioner var beslutet ganska enkelt även om genomförandet var ganska svårt. Kock & Vin har varit Göteborgs ledande restaurang och tillhört toppskiktet i Sverige under de senaste 6 åren. Matlagning har klassats som Modern Västsvensk Gastronomi och haft ett helhetstänk där alla beståndsdelar som mat, dryck, servering och miljö har haft lika stor vikt.  Kock & Vin har innehavt en stjärna i Guide Michelin och varit placerad som internationell mästarklass av White Guide under de senaste åren.


Björn Person påbörjade redan under sent 1990-tal arbetat med att förnya det Svenska köket på hans tidigare restaurang, Kungstorget som han drev med Johan Holmberg mellan 1997-2000. Dessförinnan var Björn bland annat under många år Källarmästare på Thorskogs Slott.

2013

Michelin Guide

1 stjärna

2012

Michelin Guide

1 stjärna

2011

Michelin Guide

1 stjärna

Sveriges Bästa Bord

Guldkrog

2010

Michelin Guide

1 stjärna

Sveriges Bästa Bord

Guldkrog

Göteborgsposten

25 av 25 poäng

2009

Michelin Guide

1 stjärna

Sveriges Bästa Bord

Guldkrog

2008

Michelin Guide

1 stjärna

Restauranggalan - Årets krögare

Björn Persson

Restauranggalan - Årets Sommelier

Alexander Bäckman

Årets vinkrog enligt munskänkarna

3 klasar av 3

White Guide

Årets Vinupplevelse, Svensk mästarklass

Sveriges Bästa Bord

Guldkrog

2007

Göteborgsposten

25 av 25 poäng